De gemeente Rotterdam werkt aan een plan om de gevolgen van de brexit in het havengebied zo min mogelijk overlast te laten opleveren. De regio heeft een groot belang in de handel en transport van en naar het VK. Jaarlijks worden miljoenen tonnen goederen geïmporteerd en geëxporteerd via de haven van Rotterdam.
De voorbereidingen voor de naderende Brexit waren vanaf half december al zichtbaar in Hoek van Holland, Rozenburg en de haven van Rotterdam. Rijkswaterstaat en de gemeente spannen zich in om opstoppingen te voorkomen en hebben tijdelijke parkeerlocaties gerealiseerd voor vrachtwagenchauffeurs die, op weg naar het VK, hun papieren nog niet op orde blijken te hebben.
Barbara Kathmann, wethouder Economie, Wijken en Kleine Kernen: ''De logistieke impact op en rond de vijf ferryterminals in het havengebied is groot. Bij vertragingen aan de grens zal elke terminal problemen hebben met de ruimte en de verkeerscirculatie. We hebben de afgelopen dagen door de reisbeperking, als gevolg van de coronacrisis, kunnen ervaren wat welke impact dit heeft. Bewoners maken zich terecht zorgen om de bereikbaarheid van het dorp. Zij mogen zo min mogelijk overlast ervaren. Samen met het Havenbedrijf, douane en andere partijen proberen we impact te beperken met robuuste verkeersmaatregelen voor de periode na de Brexit.''
Ook wil Rotterdam zich blijven inzetten om de goede positionering van de havenstad te bewaren en de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk te versterken. Dit doet de gemeente in een brede samenwerking met de Rijksoverheid, andere gemeentes en de taskforce Brexit met o.a. het HbR, KvK, Rotterdam Partners, InnovationQuarter en de RVO.